Ako ochutnávať čokoládu?

Nájdite si čas a kľud. Ak ste predtým niečo zjedli, vyčistite si chuťové poháriky. K tomu najlepšie poslúži kúsok jablka alebo kúsok chleba, dúšok perlivej vody.

Čokoláde vyhovuje izbová teplota. Ak ju uskladňujete v chlade, skôr ako sa do nej pustíte nechajte si ju chvíľu odležať pri izbovej teplote.

Najskôr si čokoládu dobre prehliadnite. Všimnite si akú má farbu, povrch, lesk. Šedasté mapy môžu znamenať tri veci: nedokonalé temperovanie pri výrobe, teplotný šok pri doprave a skladovanie – prekročenie záruky.

Ani jedno z týchto spomenutých vecí nerobí čokoládu nejedlú, len menej chutí.

Po rozlomení tabuľky by mal zaznieť čistý a jasný ,,chrumkavý zvuk,, ktorý signalizuje, že kryštály kakaového masla vo vašej čokoláde vytvorili pevné a trvanlivé väzby. Privoňajte si a zamyslite sa čo cítite.

Dajte si čokoládu do úst a nechajte si ju pomaly rozpustiť na jazyku.

Nezahryznite do nej…

Než nastúpi chuť, všimnite si akú má čokoláda textúru. Je úplne hladká, alebo v nej cítite drobunké kúsočky Je krémovo vlhká, alebo nahorklo suchá ?

Napríklad veľmi jemné čokolády môžu spôsobiť ,,plytko,, pretože z nich pri dlhom mletí vyprchalo veľa z charakteru kakaových bôbov, z ktorých sú vyrobené.

Zatiaľ čo správne nastavené kratšie a hrubšie mletie môže vyplodiť skutočnú čokoládu.

Teraz sa sústreďte na vývoj chuti – od prvého dojmu, cez vrchol jej intenzity až po postupný záver. Prešla chuť vo vašich ústach nejakým vývojom ? Ako dlho chuť doznievala? Boli vám všetky zložky príjemné ? Ak nie, zamyslite sa nad tým, ktoré áno a ktoré nie.

Skúste chuťový zážitok popísať slovami. Lepšie si ju zapamätáte.