Biela čokoláda

Biela čokoláda sa z pohľadu histórie čokolády začala vyrábať len nedávno. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že prvýkrát tento kontroverzný produkt ľudia ochutnali okolo roku 1930 vo Švajčiarsku. Najpravdepodobnejším dôvodom pre jej vznik bolo, že výrobca nevedel, čo so zvyšným kakaovým maslom, ktoré mu zostalo po výrobe kakaového prášku, a tak vznikol jednoduchý recept na bielu čokoládu.

Základom je kakaové maslo, cukor a sušené mlieko. Práve kakaové maslo zohráva pri bielej čokoláde hlavnú rolu a vďaka nemu môžeme bielu čokoládu aj naďalej považovať za priamy kakaový produkt.

Kakaové maslo tvorí okolo 54% z celkového zloženia kakaového bôbu.

Extrahuje sa pod veľmi silným, hydraulickým tlakom v lise, pri výrobe kakaového prášku, ktorý používame napríklad v horúcej čokoláde.

Pri tomto procese, vzniká tzv. presscake a kakaové maslo ako jeho extrakt. Z kakaovej hmoty, ktorá vzniká mletím kakaových bôbov nikdy nevytlačíme všetko kakaové maslo. Vždy tam nejaké percento zostane a je prirodzenou súčasťou kakaovej hmoty aj kakaového prášku.

Mnohé “priemyselné” produkty obsahujú aj iné tuky ako náhradu kakaového masla. Je totiž najdrahšou zložkou v čokoláde a preto ak chcú výrobcovia na niečom ušetriť, tak je to predovšetkým kakaové maslo.

Od obsahu a kvality kakaového masla závisí, či jeme skutočnú bielu čokoládu alebo napodobeninu, ktorá má s pôvodnými kakaovými bôbmi už len málo spoločného

zdroj: Chocomills